Kategoriat
Artikkelit

Paras mobiiliverkko pelaamiseen — vinkkejä valintaan

Mobiililiittymät tarjoavat rutkasti vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Mikäli älypuhelinta tai tablettia käyttää lähinnä netissä surffailuun ja lyhyiden videoiden katseluun, on lähes mikä tahansa liittymä millä tahansa verkkoyhteydellä riittävä. Jos pelejä netissä tulee kuitenkin pelattua edes silloin tällöin, kannattaa silloin kiinnittää huomiota pakettiin kuuluvaan nettiyhteyteen.  

Nykyään internet on melkeinpä pakollinen varuste pelaamiseen riippumatta siitä, mikä pelilaite on käytössä. Mikäli pelaaminen netissä on tuttua puuhaa, on varmasti tiedossa myös se, kuinka valtava merkitys internet-yhteydellä on pelielämyksen kannalta. Joinakin päivinä nettiyhteys toimii upean sulavasti, kun taas toisina päivinä se aiheuttaa harmaita hiuksia ja turhautumista. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin siitä, kuinka valita paras mobiiliverkko pelaamiseen, mitä teknisiä seikkoja on hyvä ottaa huomioon ja kuinka pelaamisesta saa mahdollisimman paljon irti.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota nettiliittymää valittaessa?

Me suomalaiset olemme siinä mielessä onnekkaita, että mobiiliverkon kattavuus on koko maassa varsin hyvä. Mikäli ei satu siis olemaan Lapin erämaassa tai jollain kaukaisella saarella, on perusliittymänkin tarjoama nettiyhteys riittävän hyvä tavalliseen käyttöön. Mikäli kuitenkin pelaa netissä raskaampia pelejä, kannattaa ehdottomasti pyrkiä hankkimaan nettiliittymä, jossa riittää ytyä niiden pyörittämiseen. 

Matala viive (ping)

Etenkin nopeatempoiset ammunta- ja strategiapelit tarvitsevat ehdottomasti sopivan pingin, jotta peli voisi pyöriä sulavasti. Pingillä eli viiveellä tarkoitetaan pelipalvelimelle lähetettävän ja sieltä palautuvan pyynnön nopeutta. Mitä matalampi ping on, sitä nopeammin peli reagoi ja sitä helpompi  ja mukavampi peliä on pelata.

Takavuosien 3G-yhteyksissä pingit olivat keskimäärin 100 millisekunnin luokkaa, mutta jo varhaisiin 4G-verkkoihin siirryttäessä ping putosi noin 70 millisekuntiin. Nyt verkkoyhteyksien kehityksen myötä viive on jopa puolittunut. 20-50 ms pingiä voidaan pitää jo pelaamiseen soveltuvana, mutta vielä emme ole saavuttaneet kehityksen huippua. Useimpien arvioiden mukaan 5G tulee yleistyessään mahdollistamaan jopa alle 1 millisekunnin viiveen. On totta, ettei muutaman kymmenen millisekunnin ero kuulosta kovinkaan suurelta, mutta karaistuneet pelaajat tietävät paremmin kuin hyvin, että pienilläkin eroilla on merkitystä nopeatempoisissa ja pikaista reagointia vaativissa peleissä kuten Fortnitessa.

Datamäärän tarve 

Vastoin yleistä uskomusta useimmat verkossa pelattavat pelit kuormittavat laitetta melko vähän, jolloin tarvittava datamäärä jää kohtalaisen alhaiseksi. Riippuu kuitenkin pitkälti pelistä, kuinka paljon dataa ne käyttävät tunnissa. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttivat kolikkopelit netissä ovat pelattavissa perusliittymillä, kun taas jotkut verkossa pelattavat massiivimoninpelit vaativat verkolta enemmän tehoja. Useimmat suositut pelit käyttävät dataa noin 30-200 megatavun verran tunnissa, joka jää alle esimerkiksi Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden käyttöön vaadittavan datamäärän. Vaikka nettipelit kuluttavat melko vähän dataa, on kuitenkin pelatessa hyvä varmistaa, että dataa on käytössä rajattomasti. 

Jos pelejä tulee ladattua laitteelle verkossa pelaamisen sijaan, on verkkoyhteyden nopeudella merkitystä silloin enemmänkin. Sovelluskaupoissa on tarjolla yhä enemmän suurikokoisia pelejä äärimmäisen realistisilla ja yksityiskohtaisilla grafiikoilla varustettuina. Mikäli tietää jo etukäteen lataavansa usein pelejä tai muita sovelluksia mobiililaitteelleen, kannattaa ehdottomasti valita sellainen verkkoyhteys, jonka avulla lataukset hoituvat nopeasti ja helposti. 

Onko mobiilinetti pelaamiseen yhtä hyvä kuin kiinteä netti? 

Yleisesti vallitseva uskomus on se, että kiinteä nettiyhteys takaa vakauden sekä korkeammat nopeudet, josta on tietysti pelaamisessa hyötyä. Viime vuosina teknologia on kuitenkin kehittynyt valtavasti, eikä mobiilinetti häviä välttämättä ollenkaan kiinteälle verkkoyhteydelle. 4G-yhteys ja etenkin 5G-yhteys ovat tätä nykyä jo niin laadukkaita, että pelaaminen onnistuu yleensä ongelmitta. 

Palveluntarjoajat tiedostavat nopean, luotettavan ja vakaan mobiiliyhteyden tarpeen lisääntyneen viime vuosina. Koska yhä useammat suosivat tätä nykyä mobiilipelaamista, on nettiliittymien markkinoilla tarjolla monia hyviä vaihtoehtoja mobiilipelaamiseen varsin edullisilla hinnoilla. Ensimmäiseen tarjoukseen ei missään nimessä kannata tarttua, vaan vertailu maksaa yleensä itsensä takaisin ennen pitkää! 

Kategoriat
Artikkelit

Kultarannassa sijaitsevan presidentin kesäasunnon peruskorjaushanke

Naantalissa sijaitsevassa Kultarannassa on meneillään mittava peruskorjaushanke, jonka puitteissa Tasavallan presidentin virallista kesäasuntoa kunnostetaan laaja-alaisesti vuoteen 2025 saakka. Kunnostuksen piiriin kuuluvat päärakennuksen ohella puutarha ja puistoalue. Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä suojelukohde niin alueen puiston, rakennuksien kuin rakennelmien osalta. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Kultaranta, jonka rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1913, on ollut maamme valtionpäänmiesten käytössä vuodesta 1922 lähtien. 

Laajempia kunnostustöitä suoritettu viimeksi 1960-luvulla

Kultarannassa ei ole suoritettu laajamittaisia korjauksia turhan tiuhaan tahtiin, sillä sekä puutarhaa että Graniittilinna-nimistä päärakennusta on kunnostettu viimeksi perusteellisemmin 1960-luvulla. Kunnallistekniikka kaipaa näin ollen päivitystä ja puiston kasvillisuus on niin ikään parhaat päivänsä nähnyt.

Vuonna 2017 käynnistyneet kunnostustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Alueen kunnallistekniikkaa on päivitetty ja tiluksille on rakennettu helikopterin laskeutumisalue. Myös kulkuväyliä ja portti- ja pysäköintialuetta on muokattu vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Päärakennuksen ohella alueen pienemmät huvilat kunnostetaan projektin puitteissa, erillään sijaitsevaa saunaa unohtamatta.

1910–20-luvuilla valmistuneet puutarha ja päärakennus korjauksen tarpeessa

On päivänselvää, että kulttuurihistoriallisesti arvokasta Kultarantaa entisöidessä paikan ainutlaatuisuus on pyrittävä huomioimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä silmällä pitäen muun muassa puistossa olevat rakennelmat kunnostetaan 1900-luvun alun mukaisiksi, kuitenkin 1960-luvun kulttuurihistoriallista taustaa kunnioittaen.

Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan sisustuksesta vastasi alun perin Gösta Kulvik ja puistoalueiden suunnitelmasta huolehtivat 19010-luvulla puolestaan Paul ja Svante Olsson. Vaikka aikaa on kulunut jo yli vuosisadan verran, on muotokielessä mukana ajattomia elementtejä, jotka viehättävät silmää sukupolvesta toiseen.

Parhaillaan työn alla olevan hankkeen toteutuksesta vastaavat julkisten tarjouskilpailuiden kautta valikoituneet suunnittelijat, joilla on kokemusta suojeltujen rakennusten tai puistojen restaurointiprojekteista. Hankkeen lopulliset kokonaiskustannukset eivät ole vielä toistaiseksi vahvistuneet.

Päärakennus ja puisto pois käytöstä kesinä 2023–24

Kaikki kunnostustyöt toteutetaan suojelukohteen erityisvaatimukset huomioiden siten, että lopputulos täyttää nykyaikaiset standardit ja kriteerit. Vuonna 2017 käynnistyneen hankkeen päävaiheen on tarkoitus käynnistyä noin vuoden kuluttua. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että sekä Kultarannan päärakennus että puisto olisivat pois käytöstä kesät 2023–24.

Kultarannan entisöintiprojektin toteuttaminen vaatii pitkällistä suunnittelua ja lukuisien eri tahojen ja seikkojen huomiointia. Perspektiiviä hankkeen haasteellisuuteen saa vertaamalla sitä esimerkiksi pikakasinolta kotiuttamisen helppouteen.

Tällaisilla suoraviivaisilla pelisivustoilla, joista voi nauttia vaikkapa idyllisellä puistoalueella, ovat nopeat nostot arkipäivää. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, eikä pelaaminen edellytä pitkällistä suunnittelua, vaikka budjettiin onkin toki syytä kiinnittää huomiota.

Kultaranta on suosittu vierailukohde

Kultarannan puutarhassa järjestetään kesäkuusta elokuuhun kierroksia, joiden myötä pääsee tutustumaan lähemmin presidentin kesäasunnon tiluksiin. Puistokierrosten liput myydään pääsääntöisesti etukäteen netissä. Lippuja on paikan päällä saatavilla ainoastaan silloin, mikäli kierroksia ei ole jostakin syystä myyty loppuun. Puistoalue on kaiken kaikkiaan 16 hehtaarin suuruinen. Sisätilat eivät ole avoinna yleisölle.

Mikäli kesällä on syystä tai toisesta asiaa Naantalin suuntaan, on Kultarannan puisto ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Samaan reissuun voi yhdistää perheen pienempien iloksi vierailun sympaattiseen Muumilaaksoon ja nauttia siinä sivussa Naantalin oivallisesta ravintolatarjonnasta.

Kategoriat
Artikkelit

Uudet ja parhaat kodinkoneet 2021

Kodin varustelutasoa on nykyisin paranneltava laitteiston osalta aiempaa useammin. Tämä selittyy paitsi kuluttajien tietämyksen ja vaatimustason lisääntymisellä myös korkeista työvoimakustannuksista johtuvilla korjaushinnoilla. Laitteita vaihdetaan esteettisesti miellyttävämpiin tai energiatehokkaampiin, ja moni suorittaa huolellista vertailua esimerkiksi pyykinpesukonetta tai jääkaappia hankkiessa. Otimme selvää, millaisia uudet ja parhaat 2021 kodinkoneet ovat ominaisuuksiltaan – käykää peremmälle!

Kodinkonemarkkinoilla tapahtuu jatkuvasti

Uusia kodinkoneita ja erilaisia uudistuneita teknologisia ratkaisuja pusketaan markkinoille jatkuvalla syötöllä. Langattomat toiminnot, erilaiset älyratkaisut, robotiikka ja sovellukset alkavat olla arkipäivää yhä useamman vempeleen kohdalla.

Koronaepidemian myötä moni on viettänyt totuttua enemmän aikaa kotona etätöiden merkeissä, jolloin kotona oleviin laitteisiin on saattanut kiinnittää uudella tavalla huomiota. Ehkäpä esimerkiksi kylmälaitteiden hurina on ajanut sekopäisyyden partaalle.

Etätöiden myötä myös työmatkakulttuuri on kokenut mullistuksen. Aiemmin vaikkapa bussissa tai junassa saattoi tutkailla raskaan työviikon keskellä sitä, mitä nettikasinorintamalla kulloinkin tapahtuu. Etätöissä ollessa parhaat uudet nettikasinot 2021 on sen sijaan selvitetty turvallisesti kotoa käsin.

Kodinkoneiden uusi energialuokitus 2021

Markkinoille on tullut viime vuosina entistä energiaystävällisempiä laitteita ja kodinkoneita. Kodinkoneiden energiamerkintöjä uudistettiin maaliskuussa 2021 siten, että skaala kulkee nykyisin A:sta G:hen. Aiemmin esiintyneet +-luokat, kuten A+, A++ ja A+++ poistuivat kyseisen luokituksen myötä kokonaan. Laitteiden uusi äänitasoluokitus sijoittuu puolestaan välille A-D.

Energialuokitusuudistuksen piiriin kuuluvat muun muassa astianpesukoneet, jääkaapit, jääkaappipakastimet, pakastimet, pyykinpesukoneet, kuivaavat pyykinpesukoneet ja jatkuvasti suosiotaan kasvattavat viinikaapit. Uudistuksen piirissä ovat lisäksi televisiot ja näytöt.

Kertakäyttökulttuuri hiipinyt myös kodinkonemarkkinoille

Ennen vanhaan esimerkiksi mikroaaltouunin, pölynimurin, sähkövatkaimen tai silitysraudan korjauttaminen oli takuuajan umpeuduttua kannattavaa puuhaa. Sittemmin ääni kellossa on muuttunut. Pienkodinkoneiden rikkoutuessa takuuajan umpeuduttua on usein kannattavampaa hankkia uusi laite kuin korjauttaa vanha.

Kuluttajien suhtautuminen erilaisiin kodinkoneisiin on niin ikään muuttunut. Yhä uudempi laite vaihdetaan vian ilmaantuessa herkästi uuteen, etenkin televisioista puhuttaessa. Vanhallakin pärjäisi, mutta monipuolisempi, energiatehokkaampi ja kenties tyylikkäämpi laite houkuttaa.

Toisaalta myös paloturvallisuus- ja vakuutusasioihin liittyvistä seikoista ollaan nykyisin aiempaa paremmin perillä, ja kynnys uudemman laitteen hankintaan on tältäkin osin matalampi.

Kodinkoneiden ja pienelektroniikan kierrätys

Kodinkoneiden ja pienelektroniikan kierrätys on järjestetty ympäristötietoisessa maassamme kohtuullisen hyvin. Yhteensä noin 2 000 sähkö- ja elektroniikkamyymälää ottaa vastaan vanhoja kodinkoneita ja puhelimia ja tietokoneita. Vanhoja laitteita voi viedä myymälöiden lisäksi ilmaiseksi 500 viralliseen SER-keräyspisteeseen.

Jos omissa nurkissa tai esimerkiksi mummolan vintillä lojuu tyhjän panttina vanhoja kodinkoneita aina radioista arkkupakastimiin, kannattaa ottaa selvää lähimmän keräyspisteen sijainnista.

Kaoottisessa nykymaailmassa tarjontaa on yllin kyllin lähes joka saralla. Näin ollen myös uusia kodinkoneita hankittaessa avuksi on saatavilla erilaisia vertailupalveluja. Palveluiden joukosta on tosin osattava aluksi poimia omaan tilanteeseen parhaiten sopiva vaihtoehto – tietenkin vertailemalla.

Kategoriat
Artikkelit

Asunnon myyntiin liittyvät dokumentit

Kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi, on aika kaivaa esiin jos jonkinnäköistä paperia. Valtaosa dokumenteista on nykyisin helposti tallennettavassa muodossa, joten myös asuntokauppoihin liittyvä paperisota on kokenut viime vuosina mullistuksia. Yksi näistä on paperisten osakekirjojen asteittainen korvautuminen sähköisellä, maanmittauslaitoksen hallinnoimalla huoneistotietojärjestelmällä.

Kaiva esiin asunnon myyntiin liittyvät dokumentit – mitä tarvitaan?

Asunnon sijainti on myyntiin tarvittavista asiakirjoista puhuttaessa toissijainen asia. Myynnin yhteydessä esitettävät dokumentit ovat sijainnista riippumatta seuraavat:

  • kauppakirja
  • osakekirjat tai huoneiston rekisteröintiote huoneistotietojärjestelmästä
  • isännöitsijäntodistus
  • asunto-osakeyhtiön tilinpäätös
  • asunto-osakeyhtiön toimintakertomus.

Dokumentit kannattaa kaivaa esiin jo siinä vaiheessa, kun asunnonmyynti on vasta ilmoituksen luonnosteluvaiheessa. Potentiaalisilla ostajilla on todennäköisesti mielessään useita kysymyksiä, jotka käyvät suurella varmuudella ilmi kyseisistä asiakirjoista.

Ei ole kuitenkaan syytä akuuttiin huoleen, mikäli esimerkiksi asunnon osakekirjat loistavat poissaolollaan. Jos osakekirjoja ei löydy millään ilveellä, tulee ne kuolettaa käräjäoikeudessa. Menettely on aavistuksen mutkikas, muttei poikkeuksellinen, etenkin kuolinpesien omistavien osakehuoneistojen kohdalla.

Vuodesta 2019 lähtien perustettujen taloyhtiöiden tiedot tallentuvat automaattisesti maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Vanhemmat taloyhtiöt ovat voineet siirtyä ilman varsinaisia paperisia osakekirjoja toimivaan järjestelmään keväästä 2020 lähtien. Tavoitteena on, että vuoden 2023 loppuun mennessä jokaisen taloyhtiön osaketiedot löytyvät sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä.

Ostajaa kiinnostavat tiedot ja yksityiskohdat

Asunnon myynnin yhteydessä mahdollisen tulevan omistajan mielessä risteilee useita kysymyksiä. Osa näistä liittyy käytännön asioihin, kuten siihen, onko taloyhtiössä asukkaiden käyttöön tarkoitettu taloyhtiönetti.

Mikäli taloyhtiönetin perusnopeus ei ole riittävä esimerkiksi siihen, että nettikasinot ilman rekisteröitymistä toimisivat ongelmitta, voi lisänopeutta hankkia pientä lisämaksua vastaan. Tuolloin paitsi pelaaminen myös esimerkiksi verkkopankkitunnusten avulla tapahtuvat Trustly-rahansiirrot toimivat taatusti ongelmitta.

Asuntoon liittyvät kustannukset, kuten yhtiövastike, vesimaksu ja mahdollinen taloyhtiölaina ovat luonnollisesti keskeisessä asemassa. Lisäksi ostajan kannalta on olennaista, millaisia remontteja taloyhtiöön tai kyseiseen asuntoon on suunnitteilla esimerkiksi tulevan viiden vuoden aikana. Taloyhtiöstä hyvän kokonaiskuvan antavaan isännöitsijäntodistukseen on syytä perehtyä huolella.

Potentiaalinen ostaja on niin ikään kiinnostunut asukkaiden käyttöön tarkoitetuista yhteisistä tiloista. Näihin lukeutuvat muun muassa taloyhtiösauna, pyykkitupa, mahdolliset säilytystilat, kuten varastokoppi, pyörä- ja vaunuvarasto sekä kerhohuone.

Asuntojen keskimääräisissä myyntiajoissa merkittäviä alueellisia eroja

Asunnon myyntiaika riippuu useista eri seikoista. Etenkin asunnon kunto ja sijainti ovat paitsi hintaan myös kysyntään keskeisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Tilastokeskuksen mukaan asuntokauppa kävi vuonna 2020 kuluvaa vuotta kiivaampana.

Keskimääräisissä myyntiajoissa esiintyy huomattavaa paikkakuntakohtaista hajontaa. Lyhin keskimääräinen myyntiaika, 30 päivää, oli maaliskuussa 2021 Helsingissä ja Espoossa. Pisin markkinointiaika, noin 150 päivää, oli suurista kaupungeista puhuttaessa samaisena ajanjaksona Kouvolassa ja Porissa.

Satakunnassa harkitaan asuntokauppoja tilastojen mukaan keskimääräistä perusteellisemmin. Yli vuoden verran markkinoilla olleet vanhat osakeasunnot kattoivat nimittäin Raumalla peräti 31 prosenttia kaikista myynnissä olevista asunnoista.

Vertailukohtana kerrottakoon, että pääkaupunkiseudulla yli vuoden myyntiaika päti ainoastaan 3,3 prosenttiin markkinoilla olevista asunnoista. Maantieteellisestä sijainnista riippuen asunnon myyntiin liittyvät dokumentteja pyöritellään toisin sanoen varsin vaihtelevia aikoja.