Vaikka Suomessa tapahtuva asuntomarkkina onkin täynnä vaihtoehtoja maan ja taivaan väliltä, ei juuri siihen omaan makuun tai tarpeeseen sopivaa asuntoa vain saata etsimisestä huolimatta löytyä. Ja vaikka myös remontoiminen on yleistä sekä sen palvelut suhteellisen luotettavia, voi oman talon rakentaminen tuntua ostamista houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Talon rakentaminen on tällä hetkellä suositumpaa kuin aikoihin. Sen kulmakiviksi ovat muodostuneet personoidut ratkaisut, jossa asiakas pääsee suunnitteluun mukaan, toteuttamaan omia näkemyksiään. On lukemattomia eri seikkoja, joita olisi hyvä selvittää ennen rakennuspäätöksen tekemistä. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin osa-alueita rakentamisen näkökulmasta.
Minne olisi paras ratkaisu rakentaa? Kaupunkiin, maalle, saaristoon vai ihan Suomen rajojen ulkopuolelle? Mitkä asiat olisi parasta ottaa päällimmäisenä huomioon,? Entä mistä asioista voi joustaa ja mistä ei ollenkaan? Asiantuntevaa apua on saatavilla lähestulkoon milloin vain ja sitä kannattaakin käyttää hyödyksi, oli kyse sitten talorakennuksesta tai kohteen ollessa jo valmiiksi rakennettu. Vinkkejä löytyy varmasti runsaasti jokaiselta yhtään sen enempää talonrakennuksen kanssa puuhastelleilta. Miten välttää ankarat sudenkuopat ja mihin asioihin rakentamisessa on hyvä osata varautua? Vaikka selaimessasi olisi paras nettikasino, jätä se hetkeksi sivuun ja lue vinkkimme asuntorakentamisesta.
Vinkkilistan ABC
Kun päätös rakentamisesta on tehty, seuraavaksi on tärkeää kartoittaa varteenotettavaa tonttia. Tämä on pohjatyö, joka luo tärkeät tukipilarit koko rakentamisprojektiin. Sen kanssa ei kannata alkaa hätiköimään, sillä tämä voi kolahtaa omaan nilkkaan tai suunnittelun puutteeseen rakentamisen muussa vaiheessa. Tontin oikeanlainen kartoittaminen kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa, ettei rakennuttamisen edetessä tule hirveästi yllätystilanteita.
Asuntovälitysfirmat voivat olla oipa avu oikeanlaisen tontin löytämisessä, sillä heillä on ajantasainen katsaus paikkakunnalla vapaana oleviin tontteihin sekä niiden hintatasoon.
Välitystoimiston lisäksi kannattaa harkita mahdollisen oman arkkitehdin palkkaamista. Arkkitehdeilla saattaa olla jopa kustannustehokkaampi ratkaisu kuin monella muulla sen alan tarjoajalla. Seurantaan kannattaa myös ottaa kaikki rakentamisen itseä kiinnostavat tilit, itse firman nimen lisäksi kannattaa etsiä hashtägeillä rakentamiseen liittyviä postauksia Instagramista ja Twitteristä. Tontin lopullista kokoa on hyvä miettiä huolella. Kerralla isomman tontin hankkiminen mahdollistaa asuinympäristön muokkaamista sekä talon laajentamista tai muuta lisärakennusta. Pienempää tonttia on vaikeampaa laajentaa, joten oikeanlaisen tontin koon määrittäminen on tärkeä osa prosessia.
Tilataanko rakentamista varten valmis talopohja vai tuleeko kaikki tavarat pitkänä tavarana? On hyvä ymmärtää, ettei valmiin talopaketin ostaminen ole automaattisesti stressittömämpi vaihtoehto, vaan vastaan voi tulla paljonkin asioiden muuttumista sekä niiden uudelleensuunnittelua. Talonrakentamiseen liittyy paljon erilaisiin sopimuksiin liittyviä kiemuroita ja niissä kannattaa olla todella tarkkana, sillä niiden muuttaminen ei ole rakentamisen päälle ilmaista
Suunnittelu on kaiken a ja o
Mitään suunnitelmaa ei kannata jättää puolitiehen, vaan on hyvä olla perillä siitä, mihin on ryhtymässä. Yksi erittäin relevantti muuttuva tekijä rakentamisessa on tietenkin myös budjetti. Sen avulla liikutetaan asioita, saadaan muutosta sekä tyydytystä omiin haluttuihin ja suunniteltuihin ratkaisuihin.
Budjettia ei todellakaan rakentamisen päätösvaiheessa kannata jättää liian tiukalle, vaan rakentamisen aloitettua puskuria olisi hyvä olla ainakin 10-20 % enemmän lopulliseen hintaluokkaan nähden. Periaatteessa mitä vapaampi budjetti, sitä enemmän on varaa muutella asioita ja onhan fiilis rakentamiseen tällöin vakaampi.
Rakentamisen aloitusvaiheessa on myös hyvä suunnitella huoneiden sijainti. Mikäli perheessä on lapsia, voisiko huoneita sijoittaa erilleen toisistaan? Eri tilojen säilytysmahdollisuudet sekä erityisesti kodin muokkaamisvaihtoehdot ovat tärkeä osa rakentamisen onnistuvuutta. Talon rakenteen tulisi palvella mahdollisimman hyvin eri perheenjäsenten tarpeita. Tässä kannattaa myös miettiä lasten kasvu ja kehitys, sillä samat tilaratkaisut eivät välttämättä toimi taaperolla ja teini-ikäisellä. Ovatko tilat helposti muokattavissa, vai tarvitaanko esim. 10 vuoden päästä isompaa remonttia?
Vapaus suunnitella oma talonsa tuo ihanan kokemuksen elämään ja se onkin mieletön tilaisuus rakentaa itselleen juuri sitä, mitä itse haluaa. Oman luovuutensa hyödyntäminen yhdistettynä ammattilaisten tuntemukseen siitä mikä toimii ja mikä ei, luo pohjaa ikimuistoiselle elämänkokemukselle.
Toimivan tontin rakentaminen on sekoitus nykyhetkeä ja tulevaisuuden näkemystä. Se, mikä toimii ympäristössä ja talon pohjaratkaisussa nyt, ei ehkä olekaan toimivaa vuosikausien päästä. Siksi onkin tärkeää miettiä suunnitelmaa, jota voi tarpeen tullen muokata eri suuntiin. Oman tontin ympäristöllä on myös hyvin relevantti vaikutus suhteessa talon lopulliseen olemukseen. Halutaanko rakentaa kaupunkiin vai enemmän luonnon rauhaan? Halutaanko olla meren rannalla vai enemmän keskellä kaupungin sykettä?
Tontin etsiminen, oikean paikan löytyminen sekä siihen juuri omiin tarpeisiin onnistuneen pohjan luominen on pitkä ja haasteellinen, mutta sitäkin palkitsevampi prosessi. Siihen hyvissä ajoin valmistautuminen voi auttaa ratkaisevasti mahdollisista ongelmatilanteista näppärästi selviytymistä.
Inspiraation lähteenä asuntomessut
Talon rakentamiseen kannattaakin hakea ideoita monista eri lähteistä. Tiloihin, pintoihin, sisustukseen, valostukseen sekä pihan monipuoliseen toimivuuteen voi hakea ideoita vaikkapa asuntomessuilta. Myös Instagramista ja Pinterestistä voi etsiä runsaasti sisustuksen sekä eri tyylisuuntien – niin rakentamisen kuin varhaisen suunnittelunkin – vaiheisiin virikettä. Onnistuneeseen rakennusprosessiin pystyy harvoin kukaan yksin, joten tukena ja apuna kannattaakin käyttää omaa ystäväverkostoa sekä hakea tietoa runsaasti eri lähteistä. Ammattilaisten tarjoama apu kannattaa laajasti ottaa vastaan sekä kilpailuttaa rakennuttajia, tavarantoimittajia, suunnittelijoita sekä pankkien tarjouksia mahdollisen tarvittavan rahoituksen myötä. Vastuullisuus niin itseltä kuin muilta rakentamiseen osallistuvilta on tärkeää, eikä rakentamispäätöksen jälkeen kannata lähteä hätiköimään, vaan selvittää rauhallisesti kaikki eri osa-alueet kuntoon. Näin luodaan pohjaa sekä edistetään ikimuistoisen, onnistuneen talon valmistuminen.