Kevät etenee, aurinko paistaa, puista kuuluu pienten tipujen piipitystä… Kaikki nämä ovat kevään varmoja merkkejä ja ilma lämpenee jatkuvasti. Mielessä siintää jo mielikuvat kesän ihanasta sadosta ja upeasta puutarhasta.
Mutta voiko jo alkaa puutarhahommiin? Mitä voisi jo istuttaa? Katsotaanpa, mitä kaikkea voisi jo nyt istuttaa ja mikä on minkäkin taimen sopiva istutusaika. Talven loppu kannattaa käydä puutarha-asioista opiskeluun, vaikka uudet nettikasinot houkuttelisivatkin.
Milloin istutukset voi aloittaa?
Mennyt talvi ei ainakaan eteläisessä Suomessa ollut kovin pitkä saati kylmä. Kevätkin on jo ehtinyt alkaa monessakin osassa Suomea ja moni harkitseekin jo kasvihuoneen tai puutarhan aloittelua tälle vuodelle. Lämpötilat ovat kuitenkin päivisin jo plussan puolella, vaikka yöt ovatkin vielä kylmiä.
Keväällä lämpötilat vaihtelevatkin huomattavasti, sillä päivällä paistava aurinko lämmittää mukavasti ja yöllä taas pikkupakkanen saattaa kipristellä. Mietitäänpä nyt muutamia asioita, joita kannattaa vielä miettiä, ennen kuin lähdet laittamaan istutuksia.
Kasvukauden alkaminen
Kasvukauden ajankohta kannattaa tiedostaa aivan ensimmäiseksi. Tieto on hyvin oleellinen ja auttaa sinut alkuun puutarhan kasvattamisessa. Kasvukausihan tarkoittaa kautta, jonka aikana kasvien on mahdollista kasvaa. Tämä kausi alkaa siis keväällä ja se loppuu syksyn saapuessa. Tämän ajanjakson sisälle voi suunnitella kauden istutukset ja sadot. Kasvukauden kuukausista maalis- ja toukokuun väliä kutsutaan kevätkuukausiksi ja kesäkuukausiksi taas lasketaan kesä- ja elokuun välinen aika.
Terminen kasvukausi tarkoittaa lyhyesti kerrottuna lämmintä kasvukautta. Tällöin vuorokauden keskilämpötila ei enää laske alle +5 asteen. Tällä hetkellä saamme vielä odotella tuota, sillä yölämpötilat jäävät vielä tuon alle.
Oikea istutusaika?
Oikea istutusaika on tärkeä ja sinun tulisikin tarkkailla tässä suhteessa luontoa. Kevätaurinko saattaa tosin olla kovin lämmin ja niinpä moni kasvi saattaa luulla kevään olevan pidemmällä kuin se todellisuudessa onkaan.
Jos sinulla on ainavihantia kasveja, tulisi ne vielä suojata varjostusverkoilla. Suojausta kannatta jatkaa siihen asti, kunnes ma on täysin sulanut. Tällöin kasvit alkavat saamaan vettä suoraan maasta. Jos sinulla on ulkona talvehtivia kasveja ruukuissa, kannattaa suosiolla ottaa ruukut sulamaan varjoisaan paikkaan.
Kun maa on täysin sulanut, voit istuttaa puut ja pensaat. Tässä ei kuitenkaan ole syytä kiirehtiä, sillä monen puun tai pensaan taimi voidaan hyvin istuttaa missä vaiheessa kasvukautta tahansa.
Entäpä perennat? Jos puutarhasi muut perennat osoittavat jo vihertämisen merkkejä, voit huoletta istuttaa perennoja. Varsinkin, jos ostat kotimaisia perennoja, sillä niiden rytmi vastaa omien kotipuutarhojemme rytmiä. Jos taas valintasi ovat ulkomaiset perennat tai sellaiset, jotka on kasvatettu kasvihuoneessa, eivät ne välttämättä pärjää öitä ulkona.
Viljelylaatikoiden suhteen istuttelua voidaan alkaa miettimään silloin, kun mullan lämpötila on jo melkein +10 astetta. Odota siis huhti-toukokuuhun. Kuten sanottua, voi kevätaurinko hämätä kasveja ja niinpä versot saattavat alkaa kasvaa liian aikaisin, vaikka laatikko ei olisi vielä täysin sulanut. Pakkassuojana kannattaa siis käyttää vaikkapa havunoksia, hallaharsoa tai multaa.
Entä kotona itse kasvatetut vihannekset ja kukat? Näihin auttaa karaisu. Voit siis pitää tällaisia kasveja ja kukkia ulkona silloin, kun on lämmin. Ne kannattaa ottaa vielä öiksi sisälle. Lopullinen istutusaika taas vaatii kasviesi lämmöntarpeesta. Esimerkiksi tomaatti tai avomaankurkku eivät siedä kovin kylmää, joten ne kannattaa istuttaa ulos vasta, kun kesä on alkanut.
Kasvihuone tai lasitettu parveke
Mitä, jos kasvihuoneen lämmittää? Voisiko taimet istuttaa sinne? Tämä riippuu aivan siitä, kuinka tiivis kasvihuone on. Kasvihuoneen tulisi pitää taimet sopivan lämpiminä myös pakkasöinä. Kannattaakin siis harkita lämmittimen hankkimista kasvihuoneeseen. Tällöin tulisi ottaa huomioon, että lämmitin on tarkoitettu kosteisiin tiloihin.
Moni laittaa istutuksensa lasitetulle parvekkeelle ja tämä onkin hyvä paikka laittaa istutuksia. Lasitettu parveke on myös hyvä karaisupaikka.
Lasitetulle parvekkeelle voi alkaa istuttamaan kesäkukkia vasta huhtikuun loppuvaiheilla tai vasta toukokuussa. Ei kannata turhaan kiirehtiä. Jos kuitenkin haluat tehdä istutukset aiemmin, tulisi kukkien herkät taimet siirtää suosiolla sisälle öiden ajaksi.
Keväinen halla
Keväällä on vielä hallan vaara. Halla on silloin, kun maan lähellä olevan ilman lämpötila laskee nollarajan alapuolelle. Mutta onko mahdollista suojata istutuksia hallalta? Kyllä on.
Mikäli säätiedotus ennustaa yöksi useita asteita pakkasta, suojaa kasvisi kahdella tai kolmella harsokerroksella. Tämä suojaa niitä liialta kylmyydeltä.
Jos sinulla on viljelylaatikko, sen voi hyvin suojata vaikkapa sanomalehdillä. Kun kasvihuone halutaan suojata hallalta, tulee tässä tapauksessa kyseeseen lämmitin. Moni puutarhuri käyttää apunaan myös mustia tai tummia vesitynnyreitä, jotka varaavat päivällä keräämänsä auringon lämmön itseensä.