Energiaa auringosta – säästöä sähkölaskussa

Aurinkosähkön todellinen läpimurto kotitalouksissa on käsillä lähivuosina, sanovat asiantuntijat. Itse tuotetusta aurinkosähköstä ei tarvitse maksaa sähköveroa eikä verkkomaksua ja yhä useampi ihminen kiinnostuu ekologisesta tavasta tuottaa itse energiaa.
Loiste Energian asiakkaistakin osa tuottaa itse aurinkoenergiaa. Yksi heistä on Heikki Pajunen, paperitehtaan kunnossapidon työnjohtaja Tervakoskelta. Hän on käyttänyt aurinkopaneeleja kesästä 2014 asti.

Miksi valitsit juuri aurinkopaneelit?

Minua kiinnosti mahdollisuus omaan energian tuotantoon. Lähdin kartoittamaan eri ratkaisuvaihtoehtoja ja lopulta netistä löytyi sivusto, josta pystyi tekemään yhteistilauksen laitteista. Sieltä löytyi samalla myös mm. kontakteja asennukseen, joten ratkaisu oli helppo tehdä.

solar-panels-943999Mitä lähdit hakemaan aurinkopaneeliratkaisulla?

Toivoin pystyväni sähkön kokonaiskulutuksen vähentämiseen, joka luonnollisesti pienentää sähkölaskua ja säästää rahaa. Lisäksi vihreät arvot ovat minulle niin tärkeitä, että koin tämän isonkin investoinnin arvoiseksi. Aurinkoenergia on ekologinen vaihtoehto eikä energian tuotanto aiheuta päästöjä.

Minkälaisia käyttökokemuksia sinulla on ollut?

Tämä on ollut todella positiivinen kokemus ja olen saanut huomata, että aurinkoenergiaa tuotetaan myös pilvisellä säällä. Ainoastaan öisin paneelit ovat pois päältä ja talvella lumi saattaa estää niiden käytön. Olen huomannut, että valonmäärä ja paneelien suuntaus on tärkeää, jotta mahdollisimman paljon päivänvaloa pääsee tontille. Yhdelläkin puulla, joka varjostaa paneelia on olennainen vaikutus tehoon.

Kuvaus teknisestä ratkaisusta

  • 40 paneelia katolla
  • invertteri, joka muuttaa paneelien muuttaman tasajännitteen kolmivaiheverkkojännitteeksi
  • lisäksi käytössä suojalaitteet ja ethernet -liitäntä
  • invertterin kokonaisteho 9 kW, keskellä kesää teho nousee 9 kW:sta valon määrästä riippuen

Sopivatko aurinkopaneelit käyttöön myös pohjoisemmassa Suomessa?

Kyllä vain, vastaa Sodankylässä asuva Loisteen asiakas, yrittäjä Ari Pikkuhookana. Aurinkopaneelit hänellä on ollut käytössä vuodesta 2013 alkaen

Miksi valitsit aurinkopaneelit?

Meillä on lämmitysmuotona suorasähkö ja poistoilmapumpussa viilennystoiminta. Ajatuksena oli, että aurinkopaneeli tuottaa sähköä poistoilmapumpulle viilennyskäyttöön. Aurinkopaneelien hankinta on kallista ja takaisinmaksuaika on pitkä. Odotin silloin myös, että valtio olisi ryhtynyt tukemaan aurinkotuotantoa.

Positiivista tässä mielestäni on se, että Loiste ostaa takaisin ylijäämätuotannon.

Mitä lähdit hakeman aurinkopaneeliratkaisulla?

Halusin tuottaa edullisemmin sähköä. Erityisesti helteisinä kesinä aurinkopaneelit tuottavat hyvin sähköä. Minua kiinnostavat lisäksi tekniset ratkaisut ja mahdollisuus laajentaa kokonaisuutta.

Minkälaisia käyttökokemuksia sinulla on ollut?

Aurinkopaneeleilla sähkön tuottaminen on helppoa. Keväällä täytyy toki puhdistaa ne lumen alta, mutta muutoin paneelit ovat hyvin vaivaton ratkaisu.

Kuvaus teknisestä ratkaisusta

  • 10 paneelia
  • 2,3 KW
  • Sunny boy 1 -vaiheinen invertteri, joka on kytketty verkkoon suoraan
  • Keskimääräinen vuosituotanto 1300 kWh paneeleille, maksimissaan tuotanto on 2,3 kW.

Muut terveiset?

Jos ylijäämäsähkö korvattaisiin maksimituotolle, niin ihmiset tekisivät enemmän ostopäätöksiä aurinkopaneeleista. Itse harkitsisin 3 vaiheista ratkaisua, mikäli ylijäämäsähköstä korvattaisiin maksimituotto.

Lisätietoja aurinkopaneelien hyödyntämisen mahdollisuuksista saat Loisteen asiakaspalvelusta 0800 9 2000.

Kirjoittaja


 


Loisteella on noin 200 000 asiakasta ja se kuuluu suurimpien sähkönmyyjien joukkoon. 100 % suomalainen Loiste toimii energia-alan kaikilla sektoreilla ja pyrkii edistämään kilpailua niin sähkön myynnissä kuin tuotannossa. Loiste haluaa tarjota erinomaista asiakaspalvelua ja 8/10 asiakkaastamme onkin niin tyytyväisiä, että suosittelee meitä. Aktivoimme kotitalouksia ja yrityksiä edellyttämään energiayhtiöltään parempia tuotteita ja palveluja. Loiste Facebookissa: www.facebook.com/loiste.energia