Energian hinta nousee kohta rajusti – 3 syytä miksi lämpöpumppuun kannattaa investoida juuri nyt?

Kun ajatellaan kiinteistöä, asunto-osaketta tai kotia investointina, jonka pitäisi tuottaa voittoa, keinoja on vain muutamia. Jos sinulla on osaamista ja riittävä alkupääoma, rakentamalla edullisemmin kuin muut tai rakentamalla alueen kysyntään sopivia kiinteistöjä, voit tehdä kohtuullisen kannattavaa bisnestä. Toinen pääomia, pitkäjänteisyyttä ja riskinottokykyä vaativa keino on ostaa asunto tai kiinteistö silloin kun markkina ei vedä ja asunnot ovat halpoja suhteessa nousukauteen. On myös kolmas keino, jolla on varma tuotto, eikä se vaadi edes suuria alkupääomia että pääset nauttimaan investoinnin tuottamasta voitosta. Se on nimeltään ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu.

Miksi lämpöpumppuun on järkevintä investoida juuri nyt? Jos haluat tietää 3 painavaa syytä, jatka lukemista.

1.Öljyn ja sähkön hinta nousee pian

Jos ajatellaan lämpöpumppua euroja tuottavana investointina, parhaat tuotot tulevat kohteista joissa on öljy- tai sähkölämmitys. Toki myös useilla paikkakunnilla joilla kaukolämmön kustannus on poikkeuksellisen kallista, siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön on erittäin järkevää.

Keskitytään kuitenkin ensiksi öljyyn jonka hinta on herättänyt paljon keskustelua. Lämmitysöljyn hintahan on poikkeuksellisen alhaista juuri nyt. Lämmitysöljyä saa tankata kodin öljytankkiin noin 0,70 euron litrahintaan, kun viiden viimeisen vuoden keskihinta on ollut noin 1,00 euron kieppeillä.

Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskä kertoi Kauppalehden haastattelussa (9.2.2016) miten raakaöljyn hinta vaikuttaa myyntihintoihin. Käytännössä verotuksellisista ja muista haastattelussa mainituista syistä öljyn myyntihinta ei enää voi laskea, vaikka raakaöljyn hinta laskisi edelleen. Raakaöljyn hinnan nousupaineet ovat kovat. Ensinnäkin tällä hetkellä käynnissä olevat öljyntuotannon rajoitusneuvottelut ovat luoneet lisäpaineita nopealle hinnannousulle. Toiseksi, lämmitysöljyn verotusta on nostettu jo kahtena vuotena peräkkäin 0,03€ per vuosi. Kolmanneksi, Suomen ja yhteensä 194:n muun maan allekirjoittama Pariisin ilmastosopimus 12.12.2015 vauhdittaa ilman muuta fossiilisten polttoaineiden hinnankorotuspaineita.

Alaspäin lämmitysöljyn myyntihinnassa ei siis Suomessa enää tulla vaan suunta on joka tapauksessa ylöspäin. Halvan öljyn aika on ohi.

Myös sähkön hinnalla on nousupaineita. Suomen suurimman sähkön siirtoyhtiö Carunan ilmoitus korottaa maaliskuun alusta sähkön siirtohintoja yli 20% on vain jäävuorenhuippu siitä mitä tulossa on. Vaikka moni pitää sähkön hintaa Suomessa kalliina, se on todellisuudessa edullisempaa kuin sähkön hinta keskimäärin Euroopassa.

2. Lämpöpumppujen hinta on alimmillaan juuri nyt

Kun mietitään edelleen investointia lämpöpumppuun, lämpöpumppu on poikkeuksellisen hyvä sijoitus juuri nyt. Tämä perustuu siihen, että tällä hetkellä lämpöpumppujärjestelmien hinnat ovat poikkeuksellisen alhaalla, koska viime vuonna asennettujen lämpöpumppujen määrä laski viime vuoteen verrattuna yli 10%. Lasku johtui lähinnä siitä että suomalaiset eivät viime vuonna sijoittaneet juuri mihinkään muuhunkaan asumiseen, rakentamiseen tai remontointiin liittyen. Yleinen taloudellinen taantuma vaikutti myös lämpöpumppujen asennusmäärään. Tästä johtuen alan yritykset ovat varpaillaan ja hinnat ovat tulleet selkeästi alemmaksi verrattuna viime vuoteen. Varastot pullistelevat laitteita jotka pitäisi saada liikkeelle.

On kuitenkin selvää että heti kun öljyn ja sähkön hinta nousevat, myös lämpöpumppujen kysyntä kasvaa ja lämpöpumppujen hinnat nousevat välittömästi. Myös vuosittaiset lämpöpumppujen valmistajilta tulevat hinnankorotukset ovat joka tapauksessa tulossa tuttuun tapaan huhti-toukokuussa.

3. Verottaja hellii lämpöpumpun ostajaa

Vaikka veroja tunnutaan korottavan monella elämänalueella, verottaja suosii lämpöpumpun ostajaa tänäkin vuonna. Työn osuudesta saa 45% kotitalousvähennyksen, maksimissaan 2400 euroa per henkilö ja 4800 euroa per pariskunta. Esimerkiksi maalämpöpumpun hankkijalle hyöty on siis jopa tuhansia euroja. Myös asunto-osakeyhtiössä ilmalämpöpumpun ostaja saa kotitalousvähennyksen samalla tavalla kuin omakotitalossa asuva henkilö.

Sijoitusmielessä investointi kannattaa tehdä aina silloin kun investointikustannus on alimmillaan ja hintojen nousu on juuri alkamassa. Tällöin saat investoinnille mahdollisimman hyvän tuoton ja mahdollisimman nopeasti. Kun sijoitat lämpöpumppuun nyt, saat sen poikkeuksellisen edullisesti ja pääset hyötymään öljyn ja sähkön hintojen korotuksesta, koska lämpöpumppu leikkaa lämmityslaskuasi 30-70% lämpöpumpputyypistä riippuen.

 

Lähteet:


http://www.kauppalehti.fi/uutiset/raakaoljyn-hintaa-ei-tarvitse-enaa-kytata/QsrfTVrs

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/oljyn-hinta-nousussa—varastot-laskivat–rajoitusneuvottelut-yha-kaynnissa/
http://www.oil.fi/fi/lammitysoljy/lammitysoljyn-verotus
www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/20/suomen-isoin-sahkonsiirtaja-nostaa-hintoja-27-ja-22-/2016733/12

http://www.sulpu.fi/documents/184029/208772/SULPU%2C%20myydyt%20l%C3%A4mp%C3%B6pumput%202015%2C2%20%281%29.pdf
http://www.veronmaksajat.fi/asunto-ja-auto/kotitalousvahennys/

https://myyasuntoni.fi/blogi/blog/2014/12/15/mika-lampopumppu-saastaa-eniten-ja-mika-maksaa-vahiten/

 

Kuva: LämpöYkkönen Oy

Kirjoittaja

Matti Perkkiö

Matti Perkkiö
Energia- ja lämpöpumppuasiantuntija LämpöYkkönen Oy Twitter: @mattiperkkio @lampoykkonen

 
LämpöYkkönen

LämpöYkkönen
LämpöYkkönen Oy on maanlaajuisesti toimiva yritys. Tarjoamme asiakkaillemme ympäristöystävällisiä, mahdollisimman kustannustehokkaita ja energiaa säästäviä lämmitys- ja viilennysjärjestelmiä. Yrityksemme asiantuntijat auttavat asiakasta valitsemaan kohteeseen sopivat ratkaisut, erilaiset tarpeet huomioiden. Palvelemme asiakkaita kokonaisvaltaisesti aina hankkeen suunnittelusta asennukseen ja huoltoon asti – avaimet käteen periaatteella.