Huono sisäilman laatu sairastuttaa

Tänä syksynä niin aikuiset kuin lapsetkin ovat sairastelleet urakalla. Lyhyen kesän jälkeen auringosta saatavaa D-vitamiinia ei ole kertynyt elimistöön tarpeeksi ja vastustuskykymme on alhaalla. Kun samaan aikaan rakennusten sisäilman laatu on huono, on vaikea välttyä jatkuvalta sairastelukierteeltä.

Sairastelukierteessä ja lämmityskauden alkaessa huomaamme herkästi, että nenän limakalvot ja iho kuivuvat. Limakalvojen ärsyyntynyt tila edesauttaa uusien tautien saamista ja siksi on erityisen tärkeää huolehtia mm. huoneilman suhteellisen kosteuden seuraamisesta.

Lämmityskaudella sisäilman ihanteellinen suhteellinen kosteus on 30 – 40 %. Pidempiaikaisesti yli 45 % suhteellinen kosteus sisäilmassa voi aiheuttaa kosteuden tiivistymisen talon ulkovaipan kylmiin rakenteisiin, jolloin riski rakennuksen kosteus- ja homevaurioille kasvaa.

Korkea sisäilman kosteus johtuu usein hetkellisestä runsaasta veden käytöstä, kuten siivouksesta, peseytymisestä tai pyykin kuivauksesta sisätiloissa. Näissä tilanteissa tuuletuksen hetkellinen tehostaminen esimerkiksi risti- tai läpivedon avulla on tehokkain tapa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta. Mikäli kosteus on pidempiaikaisesti sisäilmassa yli 45 %, on ilmanvaihdon tehostamiseen mietittävä pysyviä ratkaisuja.

Lämpötilan laskemisella terveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia

Toinen helppo ja myös taloudellisesti kannattava sisäilman laadun parantamiskeino on huoneilman lämmön säätäminen ihanteelliseen, n. 21 – 22 asteeseen. Jo yhden asteen pudotus huonelämpötilassa vastaa noin viiden prosentin säästöä vuotuisessa energiankulutuksessa. Samalla sisäilman laatu puhdistuu eikä huoneilma tunnu pölyiseltä tai tunkkaiselta.

Unohdamme usein myös korvausilmaventtiilien säännöllisen puhdistamisen. Tällä pienellä, mutta säännöllisesti suoritettavalla kotiaskareella saa ihmeitä aikaan; sisäilma raikastuu, venttiilien suut puhdistuvat, ilmanvaihtokanavat pystyvät puhtaampina ja samalla myös rahaa säästyy.

Korvausilmaventtiilien säännöllisessä puhdistamisessa tulee muistaa, että ammattilaisten taloon säätämät asetukset tulee säilyttää eikä niitä voi lähteä muuttamaan oman mielen mukaan. Samalla on hyvä vaihtaa suodattimet laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.

Mikäli korvausilmaventtiileitä ei talossa ole, tulee ne tarvittaessa teettä, sillä niillä on suuri merkitys sisäilmaan. Etenkin vanhemmista taloista korvausilmaventtiilit usein puuttuvat.

Muista myös ikkunoiden ja ovien tiivistäminen

Kylmä ilma hakeutuu helposti sisätiloihin, mutta ikkunoiden ja ovien oikeaoppisella tiivistämisellä asumismukavuutta voi parantaa huomattavasti. Korvausilmaventtiilit tulee kuitenkin muistaa pitää auki, sillä korvausilmaa tarvitaan myös talvella. Mikäli venttiilit ovat kokonaan kiinni, korvausilma tulee asuntoon rakenteiden läpi kuljettaen mukana myös epäpuhtauksia ja sisäilman laatu heikkenee entisestään.

Lattiakaivojen ja hajulukkojen kunnossapito on erittäin tärkeää. Mikäli haistat asunnossa viemärin hajua, on hyvä puhdistaa lattiakaivot ja samalla tarkastaa, mikäli hajulukot ovat päässeet kuivumaan. Lattiakaivot olisi hyvä tutkia ja puhdistaa säännöllisesti, sillä kosteassa ja lämpimässä kylpyhuoneessa on otolliset kasvualustat mikrobeille.

Myös maakellarimainen haju on yleensä merkki rakennuksessa piilevästä ongelmasta. Asukkaan kannattaa tarkastaa, ettei viherkasvien multa ole jatkuvasti pinnalta märkää tai ettei niiden pinnalla ole näkyvää sienikasvua. Maakellarimainen haju tulee aina selvittää ja tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun, sillä se voi olla merkki kosteusvauriosta ja homekasvustosta rakenteessa tai niiden pinnalla.

Kirjoittaja

Elina Saukko, Johtava sisäilma-asiantuntija, Rakennetekninen kuntotutkija, RI (YAMK).

Elina Saukko, Johtava sisäilma-asiantuntija, Rakennetekninen kuntotutkija, RI (YAMK).
Elina on toiminut Raksystems Insinööritoimisto Oy:ssä jo 8 vuoden ajan asuntokaupan kuntotarkastajana, sisäilma-asiantuntijana sekä rakenneteknisenä kuntotutkijana. Elina vastaa yrityksen sisäilmapalveluiden kehittämisestä asiantuntijatyön lisäksi.

 
Raksystems Insinööritoimisto Oy

Raksystems Insinööritoimisto Oy
Raksystems on vuonna 1989 perustettu rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Olemme Suomen suurin kuntotarkastusyhtiö. Olemme tehneet yli 50 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä suunnitelleet ja valvoneet satoja peruskorjaushankkeita. Tarjoamme asiakkaillemme palvelukokonaisuuksia, joiden avulla varmistamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Toimimme aktiivisesti alan kehitystehtävissä kiinteistöjen ja kansallisomaisuutemme edunvalvojina. Lue lisää palveluistamme www.raksystems.fi, asiakaspalvelu ja neuvonta 030 670 5500.