Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Karhuja ja energiansäästöä

Lauantaina 18.10. Iltalehden Fiidi.fi sivustolla julkaistiin juttu karhujen kanssa asuvasta miehestä, Sulo Karjalaisesta. 73-vuotias Sulo on työskennellyt karhujen kanssa 1970-luvulta asti sekä petotutkijana, että Kuusamon Suurpetokeskuksen karhujen orpokodissa eläintenhoitajana. Sulon elämä on uskomaton tarina siitä, miten ihminen ja luonto kohtaavat toisensa ja miten lähellä ihminen voi elää suuria petoeläimiä.

Me suomalaiset elämme lähellä luontoa ja pidämme itsestäänselvyytenä sitä, että voimme kaikkina vuodenaikoina kävellä keskellä metsää ja nauttia luonnon äänistä ja seurata eläimiä. Luonto on meille luonnollinen osa elämää. Siksi minulle ei ollut yllätys, että Iltalehden juttu levisi sosiaalisessa mediassa kuin kulovalkea. Parin päivän sisällä siitä tykättiin yli 20 000 kertaa pelkästään Facebookin kautta.

No, mitenkäs Sulo ja karhut sitten liittyvät energiansäästämiseen? Palataan siihen vähän myöhemmin. Sitä ennen kerron miten LämpöYkkönen, Sulo ja karhut kohtasivat muutama vuosi sitten.

Oli syksy 2011, muistaakseni lokakuu – ennen karhujen talviunille menoa joka tapauksessa. Minulle soitti mies nimeltä Pasi Jäntti, joka on Sulon työkaveri ja hänkin karhujen hoitaja Kuusamon Suurpetokeskuksessa. Pasi kysyi, että kiinnostaisiko LämpöYkköstä tehdä yhteistyötä Suurpetokeskuksen ja karhujen kanssa. Hän oli ottanut yhteyttä jo useampaan yritykseen ja organisaatioon, eikä kukaan oikein ollut innostunut tukemaan heidän ansiokasta työtä karhujen parissa. Innostuin asiasta todella paljon ja muutaman minuutin keskustelun jälkeen sanoin siltä istumalta, että ilman muuta meitä kiinnostaa. Haluamme heti lähteä tekemään yhteistyötä ja tukemaan Pasin ja Sulon ansiokasta työtä karhujen ja muiden suurpetojen parissa.

Siitä se lähti, loppu onkin jo historiaa ja nähtävissä YouTubessa. Yhteistyön periaate oli yksinkertainen. Karhut auttavat meitä ja me karhuja – uskomatonta mutta totta! Olemme tehneet yhdessä useamman hauskan karhuvideon, jossa karhut, Pasi ja Sulo kertovat energiansäästöstä ja siitä miten se kannattaa toteuttaa. Suosituinta videota on katsottu jo yli 200 000 kertaa.

No, mitäs yhteistä karhuilla ja energiansäästämisellä on tämän yhteistyön lisäksi? Yhteys karhujen ja energiansäästöjen välillä on selkeä ja menee rautalangasta väännettynä seuraavasti. Energiankulutuksen pienentäminen vähentää kasvihuonepäästöjä ja hidastaa ilmaston lämpenemistä. Jos ilmasto jatkaa lämpenemistään nykyiseen tahtiin ja talvet lämpenevät, käy lopulta niin, että karhu ei enää menekään talviunille. Jos karhu ei pääse talviunille, sen yleiskunto heikkenee, koska talvella sillä ei käytännössä ole riittävästi ravintoa luonnossa. Tällöin myös sairastumisen riski kasvaa. Kun kevät tulee, huonokuntoinen karhu menettää lisääntymiskykynsä ja häviää vähitellen sukupuuttoon. Luonnonlaki on karu. Esimerkiksi Keski-Euroopasta karhu on jo hävinnyt kokonaan juuri tästä syystä.

Energiansäästäminen vaikuttaa sekä lämmityslaskuun että ympäristöön – vähemmän päästöjä, enemmän säästöjä. Totuushan on se, että esimerkiksi vaihtamalla öljylämmityksen maalämpöpumppuun, pienennät kasvihuonepäästöjä yhtä paljon kuin tavallinen henkilöauto tuottaa noin 30 000 kilometrin ajon aikana. Se on todella paljon. Itse asiassa energiankulutusta pienentävä lämmitysremontti on suurin ympäristöteko, mitä asunnon omistaja voi tehdä elämänsä aikana. Rakennusten lämmityksen kasvihuonekaasupäästöt kun ovat noin 30% Suomen kokonaispäästöistä ja kotitalouksissa lämmityksen osuus on noin 50% asumisen kokonaispäästöistä.

Säästä energiaa – säästät karhut myös seuraaville sukupolville, ja samalla kertaa pienennät lämmityslaskuja. Seuraavassa blogissa kerron lisää energiansäästämiseen liittyvistä ratkaisuista. Pysy siis kuulolla!

Jätä kommentti