Röyhkeys rikkoo kodin rauhan

Kun turvalliseen ja luotettavaan maailmaamme tulee isoja muutoksia tai se peräti romahtaa, on se meille järkytys. Onneksi on oma koti. Se on paikka, missä on lupa tuntea olonsa turvalliseksi. Kun oven illalla nukkumaan mennessä laittaa lukkoon, on ulkomaailma suljettu ulos. Voimme nukkua yömme rauhallisesti.

Onnettomuudet eivät useinkaan varoita etukäteen. Niihin ei ole aikaa tai mahdollisuutta varautua millään tavalla. Ne on vain otettava vastaan ja jotenkin niistä selvittävä.

Olen työssäni käynyt kodeissa, missä tuo perusturvallisuudentunne on järkkynyt. Koti, jonka piti olla se turvallisin paikka maailmassa, ei sitä enää olekaan. Joka kerta se on valtava järkytys ja shokki.

Viime vuosina asuntomurtojen tekotapa on muuttunut entistä röyhkeämmäksi ja nopeammaksi. Yleistä on, että jollekin alueelle tehdään nopeasti sarja murtoja, jonka jälkeen siirrytään sitten uudelle alueelle. Usein viedään melko pieniä asioita, rahaa, koruja, lääkkeitä – ne voidaan helposti kantaa pois ja muuttaa rahaksi. Harvoin kuulee, että jostain kohteesta olisi viety esimerkiksi pesukone tai jättitelkkari.

Viedyn tavaran rahallinen arvo on usein myös aika vaatimaton suhteessa siihen tuhoon, mikä on tehty, kun kiinteistöön on menty sisälle väkivalloin. Kutsumattomat vieraat pyrkivät löytämään haluamansa tavarat nopeasti. Tavaroiden tunnearvo on sitten ihan omaa luokkaansa ja sitä ei voi rahalla mitata. On hyvin yleistä, että asuntomurto tehdään keskellä kirkasta päivää. Röyhkeys tehdä asioita ihmisten silmien alla on usein onnistumisen edellytys.

On tavallista, että varkaat ovat kartoittaneet koteja etukäteen ja valitsevat kohteen, jossa kiinnijäämisen riski on mahdollisimman pieni. Varmistetaan, että asunnossa ei ole ketään kotona.

Usein ennen pitkiä lomia asukkaat heräävät siihen, että koti on pitkään tyhjillään. Varkaan näkökulmasta ei ole merkitystä, onko asukas kuukauden lomalla vai vaan käymässä kaupassa. Varas näkee vain tyhjillään olevan asunnon.

Kodit, joissa varkaan kiinnijäämisen riski on suuri, ovat kiistatta aina paremmin turvassa. Tällaisia kohteita selvästi vältetään ja haetaan sellainen kohde, jossa riskiä ei ole.

Kun kohteeseen asennetaan hälytysjärjestelmä, on tärkeää, että järjestelmästä kertovat tarrat laitetaan selvästi näkyville ainakin postilaatikkoon ja kaikkiin oviin. Tärkeää on kertoa jo etukäteen ulospäin, että asunnossa on hälytysjärjestelmä, joka välittää viestin eteenpäin luvattomille vieraille.

Täytyy myös muistaa, että mikään järjestelmähän ei voi sitä estää, jos joku päättää murtautua asuntoon. Kyse on siitä, että sillä hetkellä kun asuntoon on tunkeuduttu, hälytys on lähtenyt jo eteenpäin ja siihen on reagoitu. Vartija on jo matkalla.

Kaikesta tästä huolimatta Suomi on edelleenkin turvallinen maa, eikä meidän tarvitse pelätä arjessamme. Ihmiset edelleenkin välittävät toisistaan. Voimme yhä nukkua yömme rauhallisesti.

Kirjoittaja

Kari Tenhunen

Kari Tenhunen
Olen ollut turvallisuusalalla yli 10 vuotta. Tuona aikana olen ollut rakentamassa turvallisuuspalveluita sekä -järjestelmiä kotitalouksille. G4S:n palveluksessa olen ollut vuodesta 2008 lähtien mm. rakentamassa nykyistä G4S Kotiturva palveluamme. Tänä aikana olemme saavuttaneet merkittävän aseman kuluttajamarkkinoilla.

 
G4S Suomi

G4S Suomi
G4S Suomi tuottaa laajat turvallisuuden ja rahahuollon palvelut yksityisen ja julkisen sektorin sekä kotitalouksien tarpeisiin noin 2000 työntekijän voimin. Olemme osa kansainvälistä G4S –konsernia, joka toimii yli 120 maassa työllistäen yli 618 000 henkilöä. G4S Kotiturva on kotitalouksille suuntaamamme palvelu, joka suojelee kotiasi murroilta, tulipaloilta ja vesivahingoilta. Tutustu tarkemmin osoitteissa G4S.fi ja Kotiturva.fi