Kuka vahtii kotiasi, kun olet poissa?

Asuntoihin murtaudutaan eniten kesäisin. Varkaat tarkkailevat asukkaiden toimia ja odottavat lomallelähtöä.

Nykyaikaiset murtovarkaat toimivat käytännöllisesti ja vierailevat asunnoissa silloin, kun se on helpointa. Murrot yleistyvät kesäaikana niin mökeillä, asunnoissa kuin yrityksissäkin. Koko 2010-luvulla murtojen määrä ja ajoittuminen on pysynyt suurin piirtein samana, mikä käy ilmi Tilastokeskuksen omaisuusrikostilastosta.

Keväällä eletään mökkimurtojen kulta-aikaa. Kun vakituiset asunnot tyhjenevät asukkaiden lähdettyä lomalle, varkaat siirtyvät koteihin. Kesäkuukausina asuntoihin tehdään murtoja 37 prosenttia enemmän kuin vuoden muina kuukausina. Yrityksiin murtaudutaan hiukan tasaisemmin ympäri vuoden, mutta niissäkin pahin sesonki osuu kesän loppupuolelle.

– Kesällä varkaiden on helpompaa vierailla kodeissa, erityisesti pitkien lomien aikana. Varkaat saattavat tulla käymään myös asukkaan ollessa kotosalla, mutta esimerkiksi talon toisella puolella. Ovia ja ikkunoita ei pitäisi jättää auki valvomatta, sanoo Verisuren hälytyskeskuksen toiminnasta vastaava Kimmo Valkeapää.

Valkeapää näkee varkauksien ajoittumisen kertovan myös varkaiden laiskuudesta.
– Keväällä mökeille pääsee helpommin kuin talvella. Toinen mökkivarkauksien piikki osuu syksyyn, jolloin mökeillä ei enää vietetä paljon aikaa, mutta siellä on kuitenkin paljon tavaraa.

Kaikkia varkauksia ei välttämättä huomata. Varas saattaa käydä esimerkiksi asunnossa niin, että ei sotke paikkoja ja vie vain sellaista omaisuutta, jonka puuttumista ei heti huomata. Tällä tavoin toimiessaan varas voi kerätä naapurustossa huomattavankin saaliin pienellä riskillä.

Tunnistettu hälytysjärjestelmä vähentää murtoja

Moni murroista on estettävissä sillä, että kiinteistössä on hälytyskeskukseen yhdistetty hälytysjärjestelmä. Varkaat tunnistavat varoitustarrat ja hälytyslaitteet ja tietävät, mitkä niistä ovat oikeasti toimivia.

Esimerkiksi Verisuren hälytysjärjestelmä tunnetaan hyvin. Se lähettää kohteesta kuvan ja äänen hälytyskeskukseen ja sieltä päivystäjä voi ottaa puhekeskuksen kautta äänikontaktin varkaaseen. Lisäksi kuvavarmennuksen avulla voidaan toimittaa paikalle oikeanlaista apua, kuten vartija tai poliisi.
– Kyllä useimpien varkaiden on vaikea jatkaa rikollisia puuhiaan, kun tajuaa olevansa nähtävänä ja kuultavana, Valkeapää kommentoi.

Osaa murroista on lähes mahdotonta estää, jos tekijät ovat huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisina tai eivät muuten välitä tekojensa seurauksista. Näissäkin tapauksissa murron aiheuttamia vahinkoja pystytään kuitenkin vähentämään nopeilla toimenpiteillä.

– Verisuren suojaamissa kodeissa murrot pystytään ennaltaehkäisemään lähes sataprosenttisesti. Varkaat tietävät, että Verisuren hälytysjärjestelmä on yhdistetty hälytyskeskuksen ympärivuorokautiseen valvontaan ja hälytykseen reagoidaan välittömästi, Valkeapää toteaa.

Lue lisää verisure.fi

Kirjoittaja


 
Verisure Oy

Verisure Oy
Verisure Oy tarjoaa ammattimaisesti valvottuja murto- ja palohälytysjärjestelmiä ja palveluita, joita voi valvoa ja ohjata älypuhelimella. Panostamme laatuun ja palveluun, minkä ansiosta asiakkaamme kuuluvat alan tyytyväisimpiin. Verisure on selkeä markkinajohtaja Suomessa ja osa kansainvälistä Securitas Direct -ryhmää, joka palvelee yli 1,8 miljoonaa asiakasta ja työllistää 9 000 henkilöä 14 maassa Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Lisätietoja www.verisure.fi.