Muista nämä 5 vinkkiä, kun laitat mökkisi talviteloille

Kesämökki kannattaa valmistella huolella talven tuloon välttyäksesi kutsumattomilta vierailta, kosteusvaurioilta tai muilta ikäviltä yllätyksiltä. Tässä muistilista, mitä tulee ottaa huomioon, kun laitat vapaa-ajan asuntosi talviteloille.

  1. Suojaa arvotavarasi. Viime vuonna vapaa-ajan asuntojen murroista tehtiin Tilastokeskuksen mukaan lähes 1700 rikosilmoitusta. Murtoja tehtiin erityisesti huhti-kesäkuussa ja syksyllä syys-marraskuussa. Jos mökkiä ei käytetä talvelle tai käyt siellä vain viikonloppuisin, onkin syytä viedä kaikki arvokas tavara mökiltä pois talven ajaksi. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, voit hankkia myös hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn murtohälytysjärjestelmän. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.
  2. Sulje veden tulo ja tyhjennä vedet putkista. Jos mökki ei ole talvikäytössä tai se on paljon tyhjillään, sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.
  3. Suojaa hormi. Hormiin kertyneet roskat aiheuttavat palovaaran, joten laita piipun päälle suoja. Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä vaurioittamaan hormia. Varmista kuitenkin, että ilma pääsee kulkemaan hormin kautta välttyäksesi kosteusvaurioilta.
  4. Tarkista palovaroittimen toiminta. Tyhjät paristot ovat melko yleinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa. Kun valitset palovaroitinta, varmista, kauanko paristot keskimäärin kestävät. Jos palovaroitin on liitetty palveluun, johon kuuluu hälytyskeskusvalvonta, varoitin ilmoittaa heti savua havaitessaan hälytyksen keskukseen.
  5. Säädä oikea peruslämpö. Sopiva peruslämpötila on 5 ja 15 asteen välillä. Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 %. Sisäilman tulisi olla vähintään muutaman asteen korkeampi kuin ulkona, jotta kosteus ei tiivisty. Mittareiden ja mobiilisovellusten avulla mökin lämpötilaa ja kosteutta voi valvoa myös etänä ja lämpötilaa tarvittaessa säätää.

Pohditko valvontajärjestelmän hankkimista kotiin tai mökille? Lue vinkit Verisuren blogista:https://www.verisure.fi/blogi/blogposts/2016-10-08-valvontakamera-kotiin-tai-mokille-huomioi-nama-asiat.html

Kirjoittaja


 
Verisure Oy

Verisure Oy
Verisure Oy tarjoaa ammattimaisesti valvottuja murto- ja palohälytysjärjestelmiä ja palveluita, joita voi valvoa ja ohjata älypuhelimella. Panostamme laatuun ja palveluun, minkä ansiosta asiakkaamme kuuluvat alan tyytyväisimpiin. Verisure on selkeä markkinajohtaja Suomessa ja osa kansainvälistä Securitas Direct -ryhmää, joka palvelee yli 1,8 miljoonaa asiakasta ja työllistää 9 000 henkilöä 14 maassa Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Lisätietoja www.verisure.fi.