Näin hankit kotiisi hälytysjärjestelmän

Markkinoilla on runsas valikoima kotitalouksille suunnattuja hälytysjärjestelmiä ja niihin liittyviä palveluita. Usein laitteisto ja palvelut voivat vaikuttaa asiaan vihkiytymättömältä hyvin samankaltaisilta ja niiden vertailu työläältä ja hankalalta. Tässä muutama seikka, jotka helpottavat vertailua.

Palveluvaihtoehdot

Voit valita esimerkiksi seuraavista yleisimmistä palveluvaihtoehdoista:

• Voit ostaa hälytyslaitteet omaksi ja ohjata hälytykset omaan kännykkään tai erillisellä sopimuksella vartiointiliikkeeseen – tai olla ohjaamatta kumpaankaan.

• Voit hankkia laitteet ja vartiointipalvelut palveluna turvayhtiöltä. Tällöin maksat kiinteää kuukausimaksua määräaikaisella sopimuksella. Toisissa palveluissa on kuukausimaksun lisäksi aloitusmaksu.

• Voit hankkia vain hälytyslaitteet kuukausimaksulla määräaikaisella sopimuksella ilman vartiointipalvelua. Tällöin voit seurata esimerkiksi laitteiden hälytyksiä ja videokuvaa mobiililaitteistasi.

Valvonta- ja vartiointipalvelun valitsemisessa palveluun on kuitenkin etuja, joita kannattaa pohtia. Tässä niistä muutamia:

• Vartija menee tarkistamaan hälytykset, kun olet vaikka lomamatkalla

• Voit saada nopeaa apua hätätilanteessa, kuten sairaskohtauksen sattuessa tai paniikkitilanteessa

• Vahingot voidaan minimoida kun ne havaitaan ja tarkistetaan nopeasti

• Voit liittää palveluun ovenavaus- ja avaintensäilytyspalvelun

• Voit saada rahanarvoisia etuja vakuutusyhtiöltä

Turvapalveluiden käytettävyys

Palvelua valitessa kannattaa perehtyä etukäteen palvelun käytettävyyteen. Useimmissa palveluissa asiakkaalla on oma netti- ja mobiilikäyttöliittymä hälytysjärjestelmän hallinnointiin. Tällöin laitteita voi hallita joustavasti etänä vaikka töistä. Kotona hälytysjärjestelmää voi hallinnoida käyttönäppäimistöstä omalla koodilla. Joissakin palveluissa pakettiin kuuluu myös kauko-ohjain.

Kattavimmissa palveluissa ammattiasentajat tulevat sovittuna ajankohtana asentamaan laitteet kotiisi. He myös opastavat sinut käyttämään järjestelmää ja kytkevät sen hälytyskeskukseen. Tällöin laitteet sijoitetaan turvallisuuden kannalta tärkeisiin paikkoihin ja palvelun käyttö lähtee sujuvasti käyntiin.

Pieni turvallisuussanasto

Kosteustunnistin

Markkinoilla on erityyppisiä kosteustunnistimia. Toiset tunnistimet reagoivat ainoastaan veteen ja ne asennetaan yleensä pesukoneen alle. Osa tunnistimista puolestaan haistelee yleistä ilmankosteutta. Myös nämä hälytykset menevät hälytyskeskukseen, jolloin pystytään pienentämään alkaneen vesivahingon kustannuksia.

Liiketunnistin

Tunnistin, joka päällä ollessaan valvoo isompaa tilaa, esim. olohuonetta. Tunnistimet sijoitetaan yleensä kiinteistössä risteyskohtiin ja avoimiin tiloihin. Jotkut liiketunnistimet sisältävät nykyään myös kameran. Lemmikit on myös huomioitu niin, että kunhan eläinten yhteispaino on alle 25kg, voivat eläimet liikkua kiinteistössä vaikka tunnistimet ovat päällä.

Ovitunnistin, tunnetaan myös nimellä magneettitunnistin tai mankkari

Oveen sijoitettava tunnistin, joka hälytysten päällä ollessa tunnistaa oven aukeamisen ja aiheuttaa hälytyksen. Monessa järjestelmässä voidaan nukkumaan mennessä kytkeä pelkästään ovitunnistimet päälle ilman, että muut tunnistimet ovat päällä.

RI-järjestelmä

Rikosilmoitinjärjestelmä tarkoittaa käytännössä järjestelmän keskusyksikköä ja siihen liitettyjä tunnistimia. Nykyaikaisissa hälytysjärjestelmissä tunnistimet ovat yhteydessä keskusyksikköön langattomasti ja saavat käyttövirtansa paristoista.

Savutunnistin

Savutunnistin toimii hälytyksen yhteydessä samalla tavalla kuin normaali palohälytinkin, mutta kovan äänen lisäksi se lähettää tiedon taholle, jolle asukas on halunnut hälytykset ohjata. Jos hälytys on ohjattu vartiointiliikkeelle, voi vartija käydä tarkastamassa tilanteen, jos asukkaisiin ei saada yhteyttä tai he ovat vaikkapa ulkomaanmatkalla.

Kirjoittaja

Kari Tenhunen

Kari Tenhunen
Olen ollut turvallisuusalalla yli 10 vuotta. Tuona aikana olen ollut rakentamassa turvallisuuspalveluita sekä -järjestelmiä kotitalouksille. G4S:n palveluksessa olen ollut vuodesta 2008 lähtien mm. rakentamassa nykyistä G4S Kotiturva palveluamme. Tänä aikana olemme saavuttaneet merkittävän aseman kuluttajamarkkinoilla.

 
G4S Suomi

G4S Suomi
G4S Suomi tuottaa laajat turvallisuuden ja rahahuollon palvelut yksityisen ja julkisen sektorin sekä kotitalouksien tarpeisiin noin 2000 työntekijän voimin. Olemme osa kansainvälistä G4S –konsernia, joka toimii yli 120 maassa työllistäen yli 618 000 henkilöä. G4S Kotiturva on kotitalouksille suuntaamamme palvelu, joka suojelee kotiasi murroilta, tulipaloilta ja vesivahingoilta. Tutustu tarkemmin osoitteissa G4S.fi ja Kotiturva.fi