Nyt muutetaan mökille

Taas on se aika vuodesta, kun moni pakkaa tavarat autoon ja muuttaa – mökille. Suomalainen mökkikausi alkaa juhannuksesta, ja mökillä saatetaan viettää koko kesä. Mökkielämästä saa mukavampaa ja taloudellisempaa, kun muistaa muutaman asian.

Ensimmäinen on taakse jäävä kaupunkiasunto. Kun asunto on pitkään tyhjillään, sen kustannukset kannattaa minimoida. Kaikki mahdolliset sähkölaitteet sammutetaan ja otetaan kokonaan töpselistä irti.Ilmanvaihtokone pidetään minimiteholla. Jos mahdollista, kylmälaitteet tyhjennetään ja sammutetaan, sillä kuumenevassa asunnossa ne voivat joutua koville. Lämpötila tyhjässä asunnossa, kun ketään ei ole tuulettamassa, voi nousta yli 40 asteen. Se on monille elektronisille laitteille suurin hyväksytty lämpötila, jossa laitteessa saa vielä olla virta päällä.

Kodin lämpötilaa voi seurata erilaisilla laitteilla myös silloin, kun kotona ei olla. Kesällä siitä voi olla hyötyä, jotta vaikkapa kasvit eivät kuumene liikaa. Talviaikaan mittarin voi viedä mökille vahtimaan, etteivät putket pääse jäätymään. Jos kaupunkiasunnossa on riski kutsumattomista vieraista, markkinoilla on erilaisia laitteita, joilla voi sytytellä valoja iltaisin pienellä satunnaisuudella, jotta asunto vaikuttaa asutulta, vaikkei kotona olisikaan ketään.

Mökille lähtöä valmistellessa kannattaa muistaa myös elämää helpottavat varusteet ja laitteet. Jos mökillä ei ole sähköjä, oiva apu ovat esimerkiksi virtapankit sekä aurinkokennotoimiset laturit, jotta edes kännykkä on hätätilanteiden varalta käytettävissä. Jos sähköä tarvitsevia laitteita on enemmän, kannattaa tutustua aurinkopaneelipaketteihin, joista on mahdollista räätälöidä sähköt tarpeeseen sopivaksi. Sähköistys mökillä on myös investointi tulevaan, sillä parhaiten vuokralle tai kaupaksi käyvät mökit, joista löytyvät perusmukavuudet, kuten sähkö. Samalla mökkikausi laajenee, kun iltojen pimetessä valoa on saatavilla muualtakin kuin kynttilästä.

Jos sähköt mökillä ovat jo entuudestaan, akkukäyttöisistä laitteista on apua, jos sähköä ei ole saatavilla siellä missä sitä tarvitsee. Akkukäyttöinen työvalo on oiva väline ottaa mökkireissulle mukaan, sillä työkohteen valaisu onnistuu johtoja vetämättä. Sähköistetylle mökille kesän hittituote on Looftlighter- grillinsytytin, jonka avulla hiiligrillissä valmistettua ruokaa ei enää tunnista sytytysnesteen mausta.

Aurinkokennoilla toimivista ulkovaloista on iloa, vaikka sähköt mökissä olisikin. Puuceestä harvoin löytyy sähkö. Tällöin auringosta latautuva valo on mainio, koska valoa ei tarvita pitkiä aikoja, mutta sitä on aina käytettävissä, kun sille on tarvetta.

Ota energia auringosta

Aurinkoista kesää

Outi Raulas
Uusista energiatuotteista vastaava päällikkö

Kirjoittaja

Outi Raulas, Market Manager

Outi Raulas, Market Manager
Outi työskentelee Vattenfall Oy:ssä energiansäästöön ja mikrotuotantoon liittyvien tuotteiden ja palveluiden parissa.

 
Vattenfall

Vattenfall
Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on Suomen suurin sähkön myyjä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi