Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Vinkkejä jouluiseen energiansäästöön

Joulun aikaan kodin sähkönkulutus useimmiten nousee. Sään kylmetessä lämmityskulut nousevat, joulukoristeet lisäävät sähkön käyttöä ja kodin elektroniikan ja saunan käytön kasvaa lomalla.

Vaikka lomalla ei tulisikaan stressata mistään ylimääräisestä, voi kuitenkin hetken pohtia sähkönkulutusta, sillä pienellä vaivalla ja suunnittelulla sähkölasku pysyy kohtuudessa myös joululomalla.

Jouluvalot

Kun vanhat jouluvalot tulevat tiensä päähän, ne kannattaa vaihtaa uudempiin ledeillä varustettuihin valoihin pienemmän kulutuksen vuoksi. Myös valojen määrää koristeissa kannattaa rajoittaa, koska mitä enemmän valoja on, sitä suurempi sähkölasku tulee. Aidot kynttilät luovat myös mukavaa tunnelmaa, samalla säästäen energiaa.

Esimerkki uusien ja vanhojen jouluvalojoen eroista:

  • Led 80 lamppua (6w), koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 50 senttiä.
  • Vanha 216 lampun sarja (93,3w) koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 7 euroa.
  • Joulukuusen kynttilät 16 hehkulamppua (53,5w), koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 3,70 euroa

Tiesitkö tämän? Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Kyseessä on valaisimen, ei yksittäisen lampun kierrätys. Koska jouluvalot elektroniikkaa ne kuuluvat SER-keräykseen.

Jouluruuan valmistaminen

Etenkin yösähköä käyttävien kotitalouksien kannattaa paistaa kinkku ja muut hitaasti kypsyvät jouluruuat yöllä, jolloin sähkö on halvempaa. Kinkku kannattaa paistaa hitaasti matalalla lämmöllä uunissa, noin 90-125°C:n lämpötilassa. Laatikoiden paisto sopii mainiosti samalle uunin käyttökerralle, sillä uunin lämmittäminen vie eniten sähköä. Valmiit ruuat voi viedä jäähtymään pihalle tai parvekkeelle ennen jääkaappiin laittamista. Muista kuitenkin suojata ruuat hyvin, etteivät naapuruston kissat ja oravat pääse ruoka-apajille.

Joulukuusi hyötykäyttöön

Onko talossasi takka? Valitsetko joulukuuseksi aidon kuusen? Siinä tapauksessa kuusi kannattaa ehdottomasti käyttää talon lämmittämiseen joulun jälkeen. Jos kuusta ei ole mahdollista käyttää kotona polttopuuna, on se hyvä viedä paikalliseen joulukuusikierrätykseen. Sieltä se ohjataan edelleen hyötykäyttöön.

Viihdelaitteet vähemmälle

Joulupyhinä kannattaa nauttia yhdessäolosta. Kodin viihdelaitteiden käyttämisen (esimerkiksi TV ja pelikonsolit) sijaan suunnatkaa yhdessä ulos, energian säästämisen lisäksi saat kaupan päälle virkeän mielen. Pulkkamäki, hiihtäminen tai yhteinen kävelylenkki on mielekästä puuhaa ja kotona säästyy sähköä. Huonojen säiden osuessa kohdalle, voi kaivaa kaapista vaikkapa lautapelejä.

Jätä kommentti