Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Virtaset – Lapsiperheen talohelvetistä terveelliseen kotiin 1/3

Uskoisitko, että vuonna 2008 rakennetussa erillistalossa voisi olla niin merkittäviä rakennusvirheitä, että talon arvo olisi tippunut puoleen, mikäli ne olisi otettu huomioon hintaa määriteltäessä? Niin ei kovin moni muukaan uskoisi eikä tämän tarinan perhekään sitä olisi kuvitellut uutta kotiaan ostaessaan. Nyt he sen tietävät ja haluavat kertoa oman tarinansa, jotta muut eivät joutuisi kokemaan samaa.

Tervetuloa seuraamaan kolmiosaista juttusarjaa, jossa tutustumme uusmaalaisen Virtasen (nimi muutettu) perheen kotiin, kokemuksiin ja ajatuksiin!

Oli vuosi 2009 ja Virtaset asuivat Pohjanmaalla etsien kuumeisesti uutta kotia pääkaupunkiseudulta, jotta perhe saisi viettää enemmän aikaa yhdessä. Isän 170 työpäivää vuodessa poissa perheen luota ei lapsiperhettä tyydyttänyt, vaan asuntoesittelyissä käytiin tiuhaan parin vuoden ajan. Vanhempien ikuisena haaveena oli aina ollut kaunis vanha hirsitalo, mutta kuitenkin juuri ennen ostotarjouksen jättämistä he tulivat toisiin aatoksiin, sillä jokaisessa vanhassa talossa oli jo valmiiksi tiedossa joitakin ongelmia tai korjauksia. Perhe kaipasi helppoa, turvallista ja käytännöllistä kotia, jossa lapsien on hyvä kasvaa ja aikaa riittäisi yhdessäoloon ilman jatkuvaa remonttitarvetta.

Niinpä vanhempien haaveet sivuutettiin ja väliaikaisesti muutettiin Uudellemaalle vuokralle. Uuden kodin etsintä jatkui ja sattumalta hiihtoretken päätteeksi katsotusta erillistalosta tuli muutaman näyttökerran jälkeen heille uusi koti. Se oli vanhempien mielestä varsin uutena talona järkiratkaisu, jonka bonuksena olivat loistava keskeinen sijainti ja kauniit maisemat. Olihan talo rakennettu vasta vuonna 2008, ja nyt muuton hetkellä elettiin alkukesää 2010. Ainoastaan yksi perhe oli ehtinyt asumaan ennen heitä talossa, joten talo oli kuin uusi. Kuntotarkastuksestakaan ei löytynyt moitteen sijaa, joten huolta ei pitänyt olla.

Heti muuton jälkeen perheen äidin siivotessa alakerran wc:tä, huomasi hän piilotetun ilmanraikastimen ja heitti sen roskiin mitään sen kummempaa siitä ajattelematta. Mutta eipä mennyt aikaakaan kun jo muutaman päivän kuluttua kyseisessä wc:ssä oli havaittavissa outo haju. ”Välillä mietin, että oliko se sipulin vai salmiakin haju” kertoi Virtasten perheen äiti, kun pohdimme hajun laatua. Perinteistä ”maakellarin hajua” se ei ollut. Perhe ei voinut kuvitellakaan, että talossa olisi jotain vialla, sillä olihan se vasta alle kaksi vuotta vanha ja kuntotarkastuksessakaan ei autotallin ikkunanruuvin suojatulpan puuttumista suurempaa ongelmaa löytynyt. Mutta silti se kummastutti, että talon kolmesta wc:stä vain yhdessä oli raikastin ja juuri siellä haisi, vaikka kuinka siivosi.

Samoihin aikoihin perheen nuorimmainen aloitti sairastelut; oli nuhaa, yskää, keuhko-ongelmia, pitkittynyttä flunssaa ja aina välillä viikko terveyttä. Lopulta lapsen piti aloittaa astmalääkitys eikä äidin olo yhtään parantunut, kun lapsen olisi pitänyt levätä kotonaan, mutta tuntui, että koti vain sairastutti häntä yhä enemmän.

Sairastumisten aikaan vuosi alkoi kääntymään syksyn ja alkutalven 2010 puolelle ja perhe vietti aikaa enemmän sisätiloissa ikkunat ja ovet suljettuina. Tällöin havaittiin yläkerran kylmyys ja takan lattiasaumojen välistä hohkaava kylmä ilma. Perhe päätti ottaa yhteyttä rakennuttajaan ja kysyä heiltä apuja ja mahdollisesti korjauksia ongelmia poistamiseksi. Vielä tässä vaiheessa perhe luotti rakennuttajaan.

alapohja_kosteusjalkiRakennuttajan käynnit tulivat ja menivät, tutkimusmenetelmät olivat kyseenalaisia ja mitään konkreettista ei tapahtunut vaikka aikaa kului. Vanhemmista alkoi tuntumaan, kuin rakennuttaja olisi pelannut aikaa. Perhe kutsui myös alkuperäisen talopakettiyrityksen edustajan paikan päälle. Hänen tutkiessa perheen talopiirustuksia, hän havaitsi, ettei alapohjaa ollut rakennettu piirustusten mukaisesti ja, että alapohjasta puuttui tuuletus. Raksystemsin Janne Koramon ottamien materiaalinäytteiden valossa alapohjassa oli enemmänkin ongelmia.

naytteiden_tuloksetKun luottamus rakennuttajaan oli menetetty, soitti perheenisä rakennusalalla työskentelevälle tuttavallensa kysyäkseen neuvoja sekä houkutellakseen häntä mukaan tutkimaan heidän kotiaan. Ammattilaisen tavoin hän ymmärsi, että kyseessä saattaa olla iso ongelma ja, että ongelmat saattavat johtaa oikeuskäsittelyyn, jolloin asiantuntijan ei ole hyvä tulla tuttavapiiristä. Niinpä hän suositteli Raksystemsin asiantuntijoista Matti Kaijomaata, jolla on kokemusta asiantuntijalausunnoista sekä asuntokauppariidoista.

Ensi kerralla tutustumme Matti Kaijomaan löytämiin merkittäviin rakennusvirheisiin, joista johtuen mm. alapohjaan satoi vettä ja yläkerran lastenhuoneessa oli pahimmillaan 11 astetta pakkasta.

Kuvat ovat Raksystemsin asiantuntijalausunnoista. Talo ei liity tapaukseen.

Jätä kommentti